Fangstregistrering og skjellprøveprosjekt

Fangstrapportering av anadrom laksefisk er obligatorisk. I år er det også mulig å rapportere innlandsfisk som fanges i Tanavassdraget. De som i tillegg tar skjellprøve av fangsten, er med i trekningen av gavekort til en verdi av 2 500,- i en lokal butikk.

Rapportering av fangst

All fangst av laks, sjøørret, sjørøye, pukkel-/russerlaks og oppdrettsfisk (laks/regnbueørret) er obligatorisk å rapportere. Dette gjelder både fisk som blir tatt livet av, og fisk som gjennutsettes. TF har vedtatt at også fangst av laksestøing, altså laks som har gytt i vassdraget året før, skal rapporteres. Støingene skal for øvrig alltid gjennutsettes.

Den nye avtalen med Finland legger opp til ukentlig rapportering. Ordninger trer ikke i kraft i 2017, og det er satt frist for rapportering til 1. september. Alle oppfordres likevel til fortløpende rapportering gjennom sesongen. Tilreisende fiskere får ikke kjøpt nytt kort før det er levert fangstrapport på det forrige. Rapport skal leveres selv om det ikke har blitt fangst. Fiskere som ikke rapporterer fangst får et tilleggsgebyr på 300,-. Fiskere som har rapportert fangsten innen fristen er med i trekningen av gavekort på 2 500,-.

I år er det åpnet for rapportering av ferskvannsstasjonære arter som harr (foto: Narve S. Johansen).

I år er det åpnet for rapportering av ferskvannsstasjonære fiskearter som gjedde, sik, harr og abbor. Rapporteringen av disse artene er altså ikke obligatorisk. Kunnskapen om hvor ulike arter fanges kan gi nyttig informasjon til forvaltningen av vassdraget.

Her er en liste over alle arter i Tanavassdraget.

Vi ønsker også å få inn rapport på hvor fersk haill fiskeren hadde ved fangst. Dette for å kunne si mer om bakgrunnen for at enkelte fiskere synes å ha bedre fiskelykke enn andre.

Hvordan rapportere fangst

Få full oversikt over ulike måter å rapportere fangsten på her.

Det oppfordres til å rapportere fortløpende på nett: https://tana.lakseelv.no/

Det er også mulig å rapportere skriftlig. Tilreisende kan notere fangst på fiskekortet og levere det til utsalgsstedet. Lokale fiskere kan rapportere på rapporteringsskjema.

For laksebreveiere: Fangstdagbok 2017

For laksebreveiere og lokale stangfiskere: Fangstskjema stangfiskere

På gode dager kan man fange mye sjøørret i Tanamunningen, og det er derfor åpnet for en forenklet rapportering for denne strekningen både for lokale og tilreisende.  Sjøørretskjema 2017

Det er også interessant å få inn informasjon om sjøørretfangster som tas utenfor elveområdet. Bruk gjerne skjemaet.

Skjellprøveprosjekt

Som tidligere år trekkes det et gavekort på 2 500,- blant skjellprøver som kommer inn av laks og sjøørret som er fanget i Tanavassdraget. På bakgrunn av skjellprøvene kan man følge endringen i smoltalder, alderssammensetningen til lakseoppgangen og vekst til sjøs. Det er også mulighet til å få kjennskap om hvilke bestander hver enkelt bestand tilhører (les mer om prosjektet her).

I år er det særlig fokus på å få inn prøver av laks fanget i nedre del av Kárášjohka for å få økt kunnskap om hvor mye laks som går til Iešjohka og hvor mye som går opp til øvre del av Kárášjohka. Dette er et særlig poeng i år siden det er registrering av lakseoppgangen til øvre del av Kárášjohka og man vil få et relativt godt estimat på gytebestanden der. Skjellprøver som tas av laks nedenfor samløpet blir sendt til genetisk analyse for å få bestemmelse av hvilken bestand laksen tilhørte (les mer om laksetellinga her).

Lakseoppgangen til øvre del av Kárášjohka blir overvåket med sonar. Ettersom størrelsen på oppgangen til Kárášjohka er kjent, kan god kunnskap om fordeling av fangstene nedenfor samløpet med Iešjohka gi bedret kunnskap om størrelsen på gytebestanden også i Iešjohka